Wednesday, July 21, 2010

Offermentalitet

Varför är det så svårt för vissa människor att inse att samma spelregler gäller på Internet år 2010 som i verkliga livet under 1000-tals år av mänsklig existens.

"Den gyllene regeln" är en grundläggande etisk princip som återfinns inom många religioner och andra filosofiska och etiska läror.

Kristendom
Allt vad ni vill att människorna skall göra för er, det skall ni också göra för dem. Det är vad lagen och profeterna säger. (Matt. 7:12, Bibel 2000)

Judendom
"Det som är dig själv förhatligt, skall du inte göra mot din nästa. Detta är hela Torahan. Det övriga är förklaringar. Gå och läs!"(Hillel)

Islam
"Ingen är rättrogen förrän han älskar sin broder som sig själv."

Bahá'í
"Var alltid vänlig mot dina medmänniskor, var deras tjänare och älska dem med ren ande även om de är din fiende." ('Abdu'l-Bahás tolkning av Jesus kärleksbud).

Sikhism
"Döm andra så som du dömer dig själv."

Hinduism
"Detta är summan av plikterna: Gör inte mot andra något som skulle vålla dig smärta, om det gjordes mot dig." (Mahabharata 5:17)

Jainism
"I lycka och lidande, i glädje och sorg bör vi se på alla varelser som vi ser på oss själva och bör därför avstå från att tillfoga andra sådana skador som vi inte önskar tillfoga oss själva." (Cogashastra 2:20)

Buddhism
"Plåga inte andra med det som pinar dig själv." (Udanavarga 5:18)
"Om man vill bli lycklig, måste man också hjälpa andra, eftersom ens egen lycka är beroende av andra. Det är inte konstigare än så." (Tenzin Gyatso, den 14:e Dalai Lama)

Konfucianism
"Finns det någon grundsats som bör tillämpas under hela livet? Säkert är regeln om kärleksfull godhet en sådan. Gör intet mot andra vad du inte vill att de skall göra mot dig." (Analekterna 15:23)

Taoism
"Anse din grannes vinst som din egen vinst, och anse din grannes förlust som din egen förlust." (Tai Shang Kan Ying P'ien)

Zoroastrianism
"Endast den karaktär är god som inte mot andra gör något som inte är bra för honom själv." (Dadistanidinik 94:5)

Scouterna
"En scout känner ansvar för sig själv och andra." (Scoutlagen)

Att skylla ifrån sig på andra är tecken på en osund offermentalitet där allt är någon annans fel och man själv bara är ett stackars offer för omständigheterna.

Det viktigaste du kan lära dig i livet, är att det är du själv som påverkar hur andra bemöter dig. Ditt eget uppförande sätter tonen för hur andra kommer att vara mot dig. Det enda sättet att bli respekterad är att respektera andra. (Allt om föräldrar - Offermentalitet)

Jag tycker att det är självklart att det blir vissa konsekvenser av ett otrevligt uppförande. Det är vare sig konstigt eller obegripligt, men jag tycker inte att det är rätt att tycka synd om dem som drabbas av konsekvenserna (mer än för att det måste vara jobbigt i längden att ställa sig utanför och tycka synd om sig själv istället för att agera positivt).

Att spela offer är ett konstlat offerskap som uppkommer av flera olika anledningar, exempevis för att berättiga påhopp på andra, för att manipulera sin omgivning, som en strategi för att hantera sin egen verklighet eller som ett sätt att söka uppmärksamhet.

Mobbare spelar ofta offer ("stackars mig") och vill då vanligtvis uppnå följande syften 
• avleda uppmärksamheten från sina handlingar och övergrepp genom att hävda att dessa var berättigade på grund av en annans dåliga uppförande (vanligtvis brottsoffret eller motståndaren)
• be om sympati från andra för att få deras hjälp för att stödja eller möjliggöra övergrepp av det verkliga offret eller till och med få dem att delta i mobbningen (sk proxy mobbning).

Det inom psykologin rekommenderade sättet att hantera sådana beteenden kallas "tactical ignoring" eller "planned ignoring". Detta är en strategi för att hantera och svara på sådana beteendemässiga störningar. Denna strategi innebär att man fullständigt ignorerar eller bortser ifrån allt som "offret" gör för att skapa uppmärksamhet kring sig själv eller för att provocera fram motreaktioner från andra.

Det kommer att vara min överlevnadsstrategi i fortsättningen.

No comments :

Post a Comment

If you are overtly offensive or go way off topic your comment may be deleted.

If you see an offensive or spammy comment you believe should be deleted, please inform me and I'll be forever grateful and give you my first born (although, you'll probably not want that).